STARE WAZE

Despre Waze

Navigație GPS gratuită cu trafic în timp real și avertizări rutiere

Waze este o aplicație GRATUITĂ destinată telefoanelor mobile tip smartphone, ce oferă navigație GPS pas-cu-pas, cu date de trafic în timp real, alerte rutiere (radare, poliție, accidente, ambuteiaje), drumuri închise și multe altele.

Cine este Waze?

Waze este o companie ce a luat naștere în anul 2006 în Isral. În luna iunie 2013, Waze a fost achiziționată de compania Google pentru suma de 1,3 miliarde dolari.

Ce telefoane sunt suportate: Android, iPhone (iOS), dar există și o versiune în lucru pentru Windows Phone 8.

Există versiuni mai vechi de Waze pentru Symbian, Blackberry și Windows Mobile 6.x/7.x, dar aceste versiuni nu mai sunt suportate de Waze pentru că aceste sisteme de operare au început să dispară de pe piață pentru că acestea au fost terminate de producători.

Pentru utilizarea aplicației Waze este necesară o conexiune permanentă la Internet. Waze poate funcționa și fără o conexiune de internet, dar se pierde mult din beneficiile pe care le aduce Waze.

Traficul înseamnă mai mult decât niște linii roșii pe o hartă

Ce înseamnă trafic în timp real?

Waze adună datele de trafic de la toți utilizatorii din trafic. Prin simpla menținere a aplicației Waze deschisă pe telefon, Waze adună date de trafic (viteză / timpii necesari pentru a efectua virajele) și le utilizează pentru a detecta ambuteiaje în trafic, cât și pentru a le include într-o arhivă astfel încât Waze va ști întotdeauna, în funcție de oră și de ziua săptămânii, care sunt segmentele și virajele cele mai rapide.

Așadar, ruta pe care ți-o oferă Waze se bazează atât pe condițiile de trafic de la acel moment, furnizate de ceilalți utilizatori Waze aflați în trafic, cât și de istoricul traficului de la ora și din ziua respectivă, astfel că ruta furnizată să fie întotdeauna cea mai bună.

Spre deosebire de alte navigatoare care oferă trafic în timp real prin sistemul TMC, Waze oferă rute mult mai bune.

Cu câți mai mulți utilizează Waze, cu atât devin rutele mai bune!

Hărțile Waze sunt editate de utilizatorii Waze

Cine a făcut harta Waze, cine o administrează și cât de des se actualizează?

Harta Waze este făcută și administrată de utilizatorii Waze care au ales să se implice mai mult. Așadar, spre deosebire de celelalte navigatoare GPS, harta Waze este în permanență actualizată, de obicei cam la un interval de 2-3 zile, uneori chiar zilnic. Harta se actualizează automat de către aplicație fără a fi nevoie de intervenția utilizatorului.

Astfel, orice modificare de drum ce apare, se poate reflecta foarte rapid astfel încât utilizatorii să beneficieze de cele mai bune rute, fără a ajunge pe un drum închis.

Waze este singura aplicație din România ce permite actualizarea prețului carburanților în benzinării și oferă posibilitatea localizării celei mai apropiate benzinării cu prețul cel mai mic

Ce alerte rutiere sunt pe hartă?

Alertele sunt de câteva tipuri:

  1. Trafic (moderat, intens, blocat)
  2. Poliție (vizibilă, ascunsă)
  3. Accidente (minor, major)
  4. Pericole pe drum (obiect pe drum, drum în lucru, groapă, vehicul oprit pe drum, cadavru animal)
  5. Pericole pe acostament (vehicul oprit, animale, indicatoare lipsă)
  6. Vreme (ceață, grindină, ploaie, zăpadă)

În plus, pot fi raportate camere de viteză, probleme pe hartă, prețul carburanților în stațiile de alimentare (Benzină, Motorină, Motorină+ și GPL) și drumuri închise.

Există și posibilitatea chat-ului pe hartă (conversații pe hartă publice unde oricine poate comenta). Fiecare raport poate avea o imagine atașată și comentarii din partea utilizatorilor.

Waze Facebook Friends
Conduci alături de ceilalți prieteni de pe Facebook

Waze se integrează cu Facebook

Dacă ai un cont Facebook, e mult mai ușoară autentificarea. Mai mult, poți să îți vezi prietenii care sunt și ei conectați, să le trimiți bip-uri sau mesaje, iar dacă ei sunt în apropiere o să-i vezi pe hartă. Naveta dintre serviciu și casă devine astfel mai amuzantă. Atunci când tu și ceilalți prieteni conduceți spre același loc, vei putea să îți vezi prietenii pe „bara cu prieteni”, precum și timpul estimat al sosirii (ETA – estimarea timpului sosirii, din englezescul Estimated Time of Arrival).

În plus, Waze face mai ușoară navigarea către evenimentele de pe Facebook, cu doar o atingere de ecran poate fi adăugată adresa unde are loc eveniment, iar în cazul în care altcineva a facut-o deja, cu doar o atingere navighezi către adresa unde are loc evenimentul.

Waze_Romania_Badge
Waze în limba română

Tot noi, utilizatorii Waze, suntem cei care au tradus aplicația Waze în limba română și lucrăm la a vă oferi și ghidare vocală în limba românp.

La acest moment, TTS (text-to-speech, adică transformarea textului în voce) în limba română nu este încă disponibil și va mai dura ceva timp până va fi disponibil. Avem totuși speranțe ca, undeva, în anul 2014 să avem și TTS în limba română.

 Restricțiile rutiere (drumuri închise)

Waze oferă posibilitatea ca restricțiile rutiere să intre în efect în cel mai scurt timp. Astfel există mai multe tipuri de restricții rutiere:

  • Restricții rutiere în timp real datorită unui eveniment, drum în lucru sau pericol. Utilizatorii au posibilitatea ca, direct din aplicație, să închidă un drum astfel încât și ceilalți utilizatori Waze să fie atenționați și rutele lor să se actualize
  • Restricții rutiere programate, datorită unui eveniment. Echipa Waze.RO stă în legătură cu personalul Waze și când sunt evenimente, precum meciuri de fotbal, concerte, ce duc la restricții rutiere, notificăm Waze cu perioada exactă și segmentele de drum supuse restricției
  • Restricții rutiere în funcție de oră, zi, lună și an, precum și de tipul autovehiculului folosit (la acest moment toate vehiculele în Waze sunt considerate turisme private, pe viitor va exista posibiltatea alegerii unui alt tip de vehicul, precum taxi sau camion). Aceste restricții sunt implementate în editorul Waze și intră în efect la următoarea actualizare a hărții.
  • Restricții rutiere pe timp îndelungat (de exemplu drumurile închise complet datorită refacerii acestora). Editorii Waze au posibilitatea deconectării segmentelor de drum astfel încât Waze să evite rutarea pe acele segmente de drum pe care nu se poate circula timp îndelungat (săptămâni-luni de zile).

Așadar, Waze, este probabil singura, dacă nu cea mai bună, navigație Waze menită să ofere utilizatorului cele mai bune, rapid și actualizate rute, precum și a fi anunțat asupra pericolelor de pe drum.