STARE WAZE

Furtunile geomagnetice din ultimele zile afectează recepția GPS

hmi200poes_latest240_europeÎn ultimele zile au avut loc mai multe furtuni geomagnetice cauzate de erupții solare ce au afectat comunicațiile prin satelit, inclusiv GPS-ul. În următoarele zile sunt așteptate în continuare astfel de furtuni geomagnetice cu un apogeu în zilele de 12-13 ianuarie, când pământul va fi lovit de furtuna solară clasa X1 ce a avut ca origine din pata solară gigant AR11944.  Aceste furtuni afectează comunicațiile radio, inclusiv localizarea prin GPS. Astfel vor fi momente când aplicația Waze (și nu numai) vă va localiza pe o altă stradă decât cea pe care sunteți, chiar la o distanță destul de mare (peste 100 metri).

Pata solară gigant AR11944 a erupt pe data de 7 ianuarie la ora aproximativă 20:32, ora României, producând o puternică erupție solară clasa X1. Pata solară poate fi vizibilă chiar și cu ochiul liber. Furtuna solară va începe să afecteze pământul începând cu data de 9 ianuarie, cu un apogeu în zilele de 12-13 ianuarie.

trees_strip
Pata solară AR11944 poate fi observată chiar și cu ochiul liber. Foto de Rocky Raybell pe January 6, 2014 @ Keller, Washington – spaceweather.com

Există 3 categorii de erupții solare:

  • clasa X – sunt cele mai mari și pot cauza întreruperi în radio-telecomunicații la nivel global și radiații ce pot persista pentru mult timp.
  • clasa M – sunt cele de mărime medie și pot cauza întreruperi locale ale comunicațiilor radio din zonele polare; pot exista și radiații minore.
  • clasa C – sunt cele mai mici și nu prea afectează în mod sesizabil Pământul.

Fiecare clasa are 9 subdivizii, de la C1 la C9, de la M1 la M9 și respectiv de la X1 la X9. Una dintre cele mai puternice erupții solare a avut loc în iulie 2000, când a generat o furtună solară clasa X6.

x1s2_anim

Mai multe informații puteți regăsi pe site-ul www.spaceweather.com

 

Vezi de asemenea

Cât internet consumă Waze?

Probabil una din cele mai întâlnite întrebări în rândul noilor utilizatori sau celor care vor …