STARE WAZE

Versiunea 3.9.4 a aplicației Waze este acum mai rapidă și are o bară de trafic

Traffic Bar

Noua versiune a aplicației Waze, 3.9.4 a sosit de câteva zile și pe platforma iOS, în timp ce utilizatorii platformei Androi aveau deja noua versiune disponibilă de câteva zile.

Noua aplicație este acum cu mult mai rapidă, cu până la 85% mai rapidă decât versiunea precedentă și include o nouă facilitate: bara de trafic.

Au fost aduse îmbunătățiri la interfața grafică, atât pentru iOS cât și pentru Android. În plus calcularea rutelor și căutarea a fost accelerată considerabil, astfel că acum Waze va calcula (și recalcula când este cazul) aproape instant. Diferența este una considerabilă. Interfața vizuală a fost și ea accelerată, în mare parte prin optimizarea codului și eliminarea animațiilor și efectelor care făceau ca aplicație să fie lentă în majoritatea cazurilor.

Bara de trafic: Vei știi cât timp stai în trafic

Cea mai nouă și mai interesantă adiție la aplicație este bara de trafic care se activează când vei sta cel puțin 7 minute în trafic. Astfel, atunci când nu sunt alte rute ocolitoare și sunteți blocați în trafic, Waze vă va informa asupra timpului petrecut în trafic și cât mai aveți de stat în ambuteiaj. Este o nouă facilitate care, deși nu prea pare a aduce foarte multe informații suplimentare, cel puțin vă va oferi o idee mai bună asupra timpului pe care îl veți petrece în ambuteiajul în care sunteți.

Bara de trafic este la prima ei implementare. Ne așteptăm ca în versiunile viitoare să vedem o dezvoltare a ei, astfel, ea ne va oferi mult mai multe informații. În acest moment bara de trafic apare doar pentru ambuteiajul actual în care ne aflăm, dar nu include informații despre următorul ambuteiaj. În versiunile viitoare bara de trafic va acumula ambuteiajele următoare pentru a le afișa pe bara de trafic, inclusiv cu respectivele culori desemnate în funcție de cât de încet este traficul și chiar cauzele care au determinat respectivul ambuteiaj.

IMPORTANT: Bara de trafic nu se afișează în modul LANDSCAPE (ecran culcat). Doar în modul PORTRET(ecran vertical) bara de trafic devine vizibilă. 

Un exemplu din trafic asupra felului cum apare această bară de trafic:

bara-trafic-valea-prahovei

Notificări îmbunătățite asupra cauzelor apariției ambuteiajelor

 

Versiunea 3.9.4 implementează un sistem nou de anunțare a ambuteiajelor sau a schimbărilor de rute. Astfel, în momentul când timpul estimat de sosire la destinație (ETA) se schimbă, dar nu și ruta, sau ruta se schimbă, Waze va putea să ne informeze și care este cauza schimbării ETA sau a rutei. Serverele Waze analizează constant ruta pe care se deplasează utilizatorul și va oferi rute alternative automat sau notificări asupra schimbării ETA. Până acum, aceste mesaje erau simple și nu ofereau informații suplimentare, cum ar fi cauza care a dus la schimbarea ETA sau a rutei.

smart_notifications_eta_rerouting

Deși noul sistem de notificare este încă în dezvoltare, aplicația are deja implementată posibilitatea de a informa utilizatorul. În viitorul apropiat vom începe să vedem automat mesaje care sunt primite de la serverele Waze cu privire la cauzele producerii ambuteiajelor: accidente, pericole, poliție etc. Deja unii utilizatori au raportat că au început să observe notificări experimentale de acest gen.

Virajele de întoarcere sau virajele tip U (U-Turns)

Fără prea mult tam tam, după ani de solicitări și după aproape un an de testare, Waze are în sfârșit suport adecvat pentru întoarceri, virajele tip U. Deși poate pentru alte aplicații pare ceva banal, pentru Waze reprezintă un progres important. Fiecare viraj U implică calcule suplimentare în determinarea rutelor. Virajele tip U vor fi sugerate doar acolo unde editorii hărții au permis în mod explicit acest lucru și, evident, în capătul drumurilor înfundate. Editorii Waze vor începe treptat să activeze întoarceri tip U în locurile unde se poate considera că acest tip de viraj este permis și se poate efectua în condiții de siguranță. Dacă considerați utilă în rutele voastre implementarea unui viraj tip U (întoarcere), aveți posibilitatea de a semnala acest lucru din meniul de raportare – Problemă Hartă și acolo puteți descrie problema, sau mai târziu, după ce un editor al hărții vă va solicita mai multe informații.

viraj-intoarcere-u-turn

Atenție: aplicația nu va da instrucțiune de întoarcere (viraj U) dacă drumul are sensurile separate, iar întoarcerea implică traversarea unei zone mediane. Ca și până acum, instrucțiunea primită în acest caz va fi de a vira la stânga de două ori. Totuși avem promisiuni că în viitorul apropiat Waze va oferi instrucțiune de întoarcere și în astfel de cazuri.

Important: Utilizatorii vocii în limba română Gabriela nu vor auzi instrucțiunea de întoarcere. Ea va fi doar vizibilă pe ecran. Comunitatea Waze România va încerca ca, împreună cu Waze, să introducă această instrucțiune audio.

Confirmări când sunt transmise notificările ETA

Dacă folosești în mod curent funcția de distribuire a călătoriei (share drive), probabil că de multe ori te-ai întrebat când și dacă persoana (persoanele) cu care distribui călătoria ta vor primi notificări asupra timpului estima al sosirii (ETA), întârzierilor apărute sau la apropierea de destinație.

Acum Waze îți va afișa o confirmare în partea de jos a ecranului informându-te ori de câte ori o notificare este trimisă către persoana (persoanele) cu care distribui călătoria.

Icoană nouă pentru semnalizarea drumului închis

Tot în această versiune a fost schimbată modul de semnalizare a drumurilor închise. Mai precis, icoana cu simbolul de drum închis a fost schimbată, acum este mai mică, mai subtilă și nu aglomerează harta așa cum se întâmpla cu vechile pin-uri… și seamănă destul de mult cu cele din Google Maps.

icoane-noi-de-drum-inchis

 

Readucem la cunoștința utilizatorilor faptul că de câteva luni, Waze a introdus o nouă funcție în editorul de hărți Waze astfel încât editorii hărții au posibilitatea de a închide drumuri în timp real. În acest sens, Comunitatea Waze România monitorizează în mod constant situația traficului la nivel național și reacționează prompt la situații ce implică drumuri închise cauzate fie de accidente, lucrări, condiții meteo nefavorabile sau diverse evenimente.

Oricine ne poate semnala un drum închis prin utilizarea acestui formular de pe Google Drive. Un editor al hărții va reacționa imediat pentru a închide drumul solicitat. Utilizatorii ne pot semnala drumurile închise și prin intermediul grupului de pe Facebook, paginii de pe Facebook sau prin intermediul forumului dedicat României.

Pe lângă cele prezentate mai sus au mai fost și alte probleme rezolvate în această nouă versiune. În mod sigur vom mai vedea în următoarele luni noi versiuni minore (3.9.5) în care probabil vom vedea lucruri noi. Poate limitele de viteză? Dacă nu în următoarele versiuni minore, cu siguranță va fi în următoarea versiune majoră, 4.0. Deși nu putem estima momentan când va fi disponibilă v4.0, vă putem spune că ne așteptăm ca în cursul acestui an aceasta să apară. Ea va aduce schimbări majore, din toate punctele de vedere.

Din păcate, utilizatorii Windows Phone vor mai avea de așteptat până când o nouă versiune va disponibilă. Conform a ceea ce putem vedea din strategia Google, Waze făcând acum parte din portofoliul Google, anticipăm că noua versiunea majoră 4.0 va sosi și pe dispozitivele ce rulează Windows Phone, cel mai probabil doar pentru cei cu Windows Phone 10.

Vezi de asemenea

Noua versiune Waze 3.9.2 pentru iOS a sosit. Vezi ce aduce nou!

Noua versiune 3.9.2 a aplicației Waze pentru platforma iOS a sosit și aduce un Widget …