STARE WAZE

Versiunea 3.8 a sosit, cu bune și rele. Când vor fi rezolvate problemele?

NewVersion3.8_Eng

Waze a lansat de curând noua versiune 3.8 a aplicației Waze pentru telefoanele Android și iPhone (iOS), cu multe lucruri noi și bune, dar și cu rele (ceva probleme) și schimbări care au afectat toți utilizatori… În mare parte, schimbările în 3.8 sunt pe partea socială a aplicației.

main_menu_1_location
Meniul principal și noua icoană de trimitere a locației


Pe scurt, ce găsim în noua versiune Waze 3.8:

  • Distribuirea rapidă a călătoriilor și trimiterea locațiilor mult mai rapidă și mai ușoară
  • Poți atinge poza prietenilor sugerați de aplicație pentru a distribui o călătorie
  • Interfață nouă de distribuire a călătoriilor, ecranul meniului principal a suferit și acesta modificări
  • Găsirea și administrarea prietenilor pe Waze mult mai ușoară
  • Atașarea contului Waze a unui număr de telefon (opțional)
  • Adăugarea de prieteni din agenda de contacte a telefonului pe baza numărului de telefon
  • Comunicarea directă cu prietenii direct din pagina lor de profil din aplicația Waze: distribuire călătorie, efectuare apel telefonic, mesaj, bip-bip
  • Locațiile trimise între prieteni sunt salvate pe pagina de profil pentru o navigație ulterioară
  • Ecranul cu estimarea sosirii acum include și o iconiță cu un contor al prietenilor ce urmăresc deplasarea ta în timp real
  • ETA
    Noul ecran de navigație către o destinație, cu estimarea sosirii și noile opțiuni de distribuire a călătoriei cu prietenii de pe Waze

    Ecranul cu estimarea sosirii și inițierea navigației către o destinației cuprind acum listă de prieteni pentru a distribui rapid călătoria

  • Îmbunătățirea locației obținute prin GPS
  • Opțiune de păstrare a aplicației Waze pe ecran (readucerea ei din fundal) după ce se răspunde la un apel telefonic

Evident, pe lângă acestea, au fost rezolvate multe alte probleme destul de mici și poate nesemnificative pentru mulți. Dar, cu un pas mare în spate, există și câțiva pași înapoi, cu noua versiune au apărut și o serie de probleme (bug-uri) ce afectează mulți utilizatori. Cea mai întâlnită problemă este acea că instrucțiunile de navigație vocală nu sunt complete în cazul sensurilor giratorii, dar această problemă a fost deja rezolvată în ultimul beta al versiunii 3.8.1, iar în câteva zile ne așteptăm ca acest update să apară pe Google Play Store și iPhone AppStore.

Alte probleme întâlnite la 3.8 sunt:

  • instrucțiuni vocale incomplete în cazul sensurilor giratorii (prezent indiferent de limbă, în mai toate situațiile) – rezolvat în 3.8.1
  • utilizatorii cu tablete doar Wi-Fi (fără 3G) nu pot face upgrade (rezolvat în 3.8.1)
  • friends_Eng02
    Noua interfață de administrare a prietenilor în Waze

    căile ferate și pistele de rulare avioane au apărut accidental (vor fi eliminate în 3.8.1 urmând a fi reintroduse pe viitor când va exista un suport mai bun pentru ele).

  • unii utilizatori de Android au probleme în rularea aplicațiilor, îngheață aplicația frecvent, se blochează etc… (multe din aceste probleme au fost adresate în 3.8)
  • utilizatorii unor modele mai noi de telefoane, precum Samsung Galaxy S5 (SM-G900F), nu pot trimite rapoarte cu poze atașate.
  • rapoartele trimise de un utilizator, îi apar cu întârziere pe harta lui, uneori chiar după 2-3 minute, dar pentru ceilalți utilizatori apar instant.
  • unii utilizatori raportează pierderea locației GPS
  • unii utilizatori raportează recuperarea conexiunii de date destul de târziu, după ce semnalul de telefonia și conexiunea de date a telefonului este restaurată, dacă lipsa acesteia a fost destul de lungă
  • Waze nu restaurează starea wazerului după upgrade
  • Alertele nu sunt anunțate când ecranul este oprit (nu este un bug apărut în 3.8, ci unul foarte vechi, dar rezolvat în 3.8.1)
mobile_view
Urmărirea unei călătorii distribuite

De notat de asemenea faptul că a dispărut posibilitatea alegerii unui pseudonim (nume afișat pe hartă și în rapoarte), iar acum apare doar numele de utilizator. Așadar, dacă vă schimbați numele de utilizator să fiți atenți și când vă autentificați în editor sau pe forum.

Pe larg, despre noile funcții sociale ale versiunii 3.8

Waze are acum noi funcții de distribuire a locației, călătoriilor și face mult mai facilă sincronizarea utilizatorilor (prietenilor care folosesc Waze) atunci când aceștia se îndreaptă către aceeași destinație sau pur și simplu pentru coordonarea mai facilă. Trimiterea unei locații se face mult mai ușor și rapid, putând chiar să trimiteți unui prieten de pe Waze locațiile voastre salvate în Favorite sau din Istoric. Acum Waze solicită numărul vostru de telefon pentru confirmarea contului.

La ce îi trebuie Waze numărul vostru de telefon? Nu uitați că Waze este parte a Google, iar politica de confidențialitate este foarte importantă pentru compania Google și automat și pentru Waze. Numărul de telefon este folosit pentru o modalitate suplimentară de verificare a contului, dar, mai important, pentru a putea găsi prieteni care folosesc Waze din lista de contacte a agendei telefonice. Toți cei care folosesc Waze și și-au confirmat numărul de telefon, se pot găsi mai ușor între ei, fără a fi necesară conectarea contului Waze la Facebook. Același sistem este practic de populara aplicație de mesagerie instant WhatsApp. Până în prezent singura metodă de adăugare de prieteni pe Waze era prin conectarea contului vostru la Facebook.

Navigația, indicatorul de prieteni și bara cu prietenii care sosesc la aceeași destinație

Administrarea prietenilor a devenit și ea mai ușoară. Orice solicitare de prietenie poate fi confirmată sau respinsă, lista de prieteni se poate administra mai ușor, fiecare prieten Waze acum are o pagină dedicată de unde puteți iniția o comunicare mai ușoară cu el și din care puteți vedea locații partajate cu tine de către acesta, fie că e vorba de adresa lui de acasă, de la serviciu sau alte adrese sau călătorii. Există posibilitatea, deși destul de ne-intuitivă, de a partaja o deplasare și prin alte mijloace (mesaje, email, messenger, facebook etc.). După ce v-ați stabilit destinația și ai apăsat butonul „Mergi” / „Go” mergeți în meniul principal (butonul stânga jos) și alege Distribuie Călătoria. Va apărea un ecran unde puteți selecta cu care prieteni de pe Waze să distribuiți călătoria. Mai jos în ecran o să vedeți opțiunea de „Mai multe opțiuni de trimitere”. Din păcate, această opțiune apare doar dacă nu ai apucat să distribui către un prieten Waze călătoria. Dacă deja ai distribuit călătoria cu un prieten Waze, atunci trebuie să oprești distribuirea sau navigația, să reiei navigația, și să mergi în meniul de distribuire a călătoriei.

În schimb, funcția folosită de mulți utilizatori, cea de Preluare (Pick-Up) a fost eliminată din aplicație temporar, pentru că nu funcționa așa cum se dorea, dar urmează să fie reintrodusă în versiunea 3.9, pentru care nu avem încă o estimare când va fi lansată, dar probabil vorbim de aproximativ jumătate de an de acum încolo.

Așadar, noua versiune 3.8 a adus multe schimbări, multe probleme noi, multe deja rezolvate în versiunea 3.8.1 care trebuie să apară în câteva zile, dar cu toate acestea, este un pas important înainte.

Dacă întâmpinați și alte probleme care nu au fost prezentate aici, așteptăm să ni le comunicați aici sau pe grupul de discuții a comunității Waze România de pe Facebook.

Vezi de asemenea

Versiunea 3.9.4 a aplicației Waze este acum mai rapidă și are o bară de trafic

Noua versiune a aplicației Waze, 3.9.4 a sosit de câteva zile și pe platforma iOS, …